Niacinamid

Niacinamid: 5 nasvetov zakaj ga dodati v rutino

Niacinamid se vse bolj pogosteje pojavlja v medijih, v drogerijah, specializiranih trgovinah za nego kože. Vse pogosteje se odkrivajo dobre lastnosti niacinamida, vendar ali je niacinamid res tako koristen za kožo? Ali ga je vredno dodati v rutino nege obraza?

Kakšne so pozitivne in negativne lastnosti niacinamida?

Kaj sploh je niacinamid?

Niacinamid je vodotopen vitamin in je vrsta vitamina B3. Uporaba niacinamida v lepotnih pripravkih, kot so serumi, toniki in kreme zdravi akne in ekceme. Niacinamid pozitivno vpliva na blaženje rdečice in regeneracijo kožne bariere.

Kaj pa je vitamin B3 in kje ga najdemo?

Pomankanje vitamina B3 v telesu lahko privede do motenj na koži, motnje v delovanju ledvic in možganih.

Naravni viri vitamina B3 so:

  • jajca
  • žita
  • zelena zelenjava
  • fižol
  • ribe
  • mleko

Seveda pa določene oblike vitamina B3 najdemo tudi kot sestavino v lepotnih pripravkih (pripravki za lase, kolagen, serumi in kreme). Niacinamid je najbolj znana oblika vitamina B3 in je zelo obetaven glede pozitivnih učinkov na kožo.

#1 Kdaj dodati Niacinamid v svojo rutino?

Niacinamid je namenjen okrepitvi kožne bariere, opravi pigmentnih – temnih madežev, odprava rdečice, odpravi oziroma zmanjšanju sebuma, hidrira in pomaga pri blažitvi drobnih gubic.

Ko je vaša koža oslabljena, suha, pusta ali ste se srečali s stanjem kot so mozolji in akne, je klic na pomoč po niacinamidu. Niacinamid se v veliki meri uporablja za okrepitev kožne bariere v stanju problematične kože. Kadar hormoni, stres, prehrana ali zunanje okoliščine terjajo svoj davek na koži.

Pomembno: Niacinamida ne uporabljajte direktno na ranah ali brazgotinah/ranicah nastalih po aknah.

Vsakodnevna lokalna uporaba niacinamida lahko pozitivno vpliva na splošno zdravje vaše kože. Sestavina lahko pomaga zmanjšati vnetja in hiperpigmentacijo, zgladi splošno strukturo kože in okrepi kožno bariero.

Kolikšna koncentracija je dovolj visoka za začetek?

V kolikor je vaša koža občutljiva ali problematična, boste morda želeli začeti z nižjo koncentracijo. Pripravki z 2 odstotkoma niacinamida lahko pomagajo ublažiti simptome ekcema in podobnih bolezni.

Ko se koža po 28-dnevnem ciklu navadi na novo sestavino in jo sprejme, lahko povečate koncentracijo. The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% serum je serum namenjen krepitvi kožne bariere, posvetlitvi in lepšemu izgledu kože – hidraciji.

Vsebuje 10% niacinamid kar je precej višje od začetne koncentracije, a ko je koža navajena lahko procent povečate. Serum ima dodan še cink v manjši koncentraciji, kar pomeni da je odličen pripravek za nego problematične kože – za zdravljenje aken.

A kot sem že povedano – niacinamida ne uporabljajte direktno na ranah ali brazgotinah/ranicah nastalih po aknah, saj bo zapeklo. Niacinamid in cink bosta skupaj poskrbela za doseganje željenih rezultatov.

Kako povečati absorbcijo seruma, ki vsebuje niacinamid?

Serum z niacinamidom boste morda bolje izkoristili, če ga boste uporabljali skupaj s hialuronsko kislino. Hialuronska kislina naj bi povečala absorpcijo izdelka.

Nekatere študije kažejo, da lahko niacinamid poleg cinka, skupaj z bakrom in folno kislino dobro deluje pri zdravljenju aken. V kolikor bi bil serum z niacinamidom pregost, najpraj navlažite obraz in aplicirajte serum.

Več o negi problematične kože si lahko preberete TUKAJ!

5 nasvetov zakaj vpeljati niacinamid v rutino?

#1

Niacniamid dokazano zmanjšuje rdečico, temne pigmente in pege. Prav tako zmanšuje vnetne procese, kar pomeni da blaži rdečico pri ekcemih, aknah in drugih vnetnih stanjih kože. Nikoli pa se niacinamida ne nanaša na ranjeno kožno bariero.

#2

Ena izmed krasnih lastnosti in dodaten močan razlog zakaj dodati niacinamid v rutino je da uravnava olje oziroma sebum. Koristi zadrževanja vlage niso namenjene le osebam, ki se borijo s suho kožo. Niacinimid lahko pomaga uravnavati količino olja, ki ga proizvajajo žleze lojnice, in preprečuje, da bi žleze pretiravale.

#3

Aktivna sestavina zmanjšuje videz por in hkrati pomaga pri razboleni koži, poškodovani kožni barieri in zdravljenju aken. Ohranja kožo gladko in navlaženo. Korist niacinamida je tudi ta, da zmanjušje videz por ob redni uporabi.

#4

V kolikor vam je ostalo nekaj temnih lis – hiperpigmentacij zaradi poškodbe kožne bariere ali od sonca, vam bo niacinamid pomagal. Ob redni uporabi bo ublažil in na daljši rok odpravil hiperpigmentacijo. Opravljene raziskave so pokazale, da je lahko že 5 odstotni niacinamid koristen za posvetlitev temnih lis.

#5

Ščiti pred oksidativnim stresom in poškodbami kože, ki jih povzročajo ultravijolični žarki. Niacinamid pomaga graditi celice v koži, hkrati pa jih ščiti pred vplivi okolja, kot so sončna svetloba, onesnaženje in toksini.

Najnovejši serum iz družine The Ordinary Soothing & Barrier Support Serum je serum, ki bo vašo kožo ob redni uporabi preprodil. Serum je še posebej atraktiven in zanimiv zaradi svoje barve – roza barve. Zasluga za roza barvo gre vitaminu B12. Po čemu se še razlikuje od ostalih serumov?

Je bolj tekoč in ima nekoliko bolj specifičen vonj, ki pa ni moteč. Serum je enostaven za uporabo. Aplicirate ga na očiščen obraz in počakate, da se vpije. V roku dveh ur po nanosu, serum kožo posvetli in ji doda sijaj. Vidno pomaga pri razdraženi, izsušeni koži. Serum uvajajte v rutino počasi in ne mešajte z ostalimi derivati vitamina C.

Če še niste vedeli, lahko Niacinamid uporabljate tudi na drugih delih telesa. La Roche-Posay Lipikar Lait losjon za telo je namenjen celotni družini. Losjon preprečuje izsuševanje kože s pomočjo lipidov. Niacinamid v losjonu kožo mehča, ščiti in jo naredi gladko.

Ali so možne alergijske reakcije?

Kot se priporoča za vsak produkt in sestavino, ki jo uvajate na novo v rutino se priporoča, da se opravi test preobčutljivosti. Kako izvesti postopek?

  • Na sredino podlakti ali na notranjo stran zapestja nanesite majhno količino izdelka v velikosti deset centov.
  • Počakajte 24 – 48 ur.
  • Če se v omenjem času pojavi rdečica, srbenje ali oteklina, umijte območje in prenehajte z uporabo.
  • Če nimate nobenih stranskih učinkov, je uporaba povsem varna.

Povzetek

Vsakodnevna lokalna uporaba niacinamida bo vsekakor pozitivno vplivala na splošno zdravje vaše kože. Vaša kožna bariera bo čez čas močnejsa, sijoča, hidrirana in temni madeži bodo postopoma zbledeli. Sestavina je varna za uporabo in z raznimi študijami so potrjene učinkovtosti niacinamida. Pomaga pri zmanjševanju vnetij in odpravi hiperpigmentacije, zgladi splošno strukturo kože in polepša kožo.

Do opaznega izboljšanja lahko pride šele čez nekaj tednov, zato je pomembno, da ste potrpežljivi, konsistentni in da se držite svoje rutine.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *