kozmetične sestavine

Kozmetične sestavine za problematično kožo

Kozmetične sestavine niso zapletene za razumeti, a če nam ni potrebno se v znanje le-teh ne poglabljamo. Zakaj? Ker je koža v brezhibnem stanju. Hormonsko neravnovesje v telesu pa nam lahko takšno razmišljanje hitro spremeni. Kožni tipi se lahko glede na število različnih dejavnikov spreminjajo. Če smo imeli v mladosti en tip kože, ni nujno da bo ta tip kože ostal z nami do konca. 

Kozmetičnih sestavin je v današnjem času zelo veliko in igrajo ključno vlogo pri izbiri ustreznih produktov in nego kože. Kako izbrati pravo sestavino? Prvo pravilo je, da poznamo svoj tip kože in tako izberemo pravo sestavino in s tem pravi produkt.

Če imata dve osebi enak tip kože, ni nujno da jima bo odgovarjal izdelek z isto kozmetično sestavino. Potrebno je paziti tudi na obliko in koncentracijo.

Katere tipe kože poznamo?
 • Suha
 • Mešana
 • Mastna
 • Normalna
Tipi kož

Obstoječim tipom kože se je pridružil še občutljivi in problematičen tip kože, kamor spada koža nagnjena kožnim oboljenjem in koža nagnjena aknam. Dan danes se ogromno mladih punc in starejših žensk sooča s problematično, občutljivo kožo. Zato je zelo pomembno, da ugotovimo svoj tip kože. Kot smo že rekli, lahko se čez čas spreminja. 

Prave kozmetične sestavine morajo biti aplicirane na kožo, samo tako lahko vzdržujemo ravnovesje kože ali ga popravimo.

Kako prepoznamo občutljivo kožo?

Pogosti znaki so:

 • atopični dermatitis
 • rozacea
 • suha koža
 • alergijski dermatitis
 • fotodermatoza

Običajno kožna obolenja niso takoj diagnosticirana s strani dermatologa, saj se ponavadi kažejo kot simptom drugega stanja.

Večina ne ve, da ima občutljivo kožo dokler določena hrana, izdelek, sestavina ne izzove rekacije. Zato je pri občutljivi koži uporaba kozmetičnih sestavin še toliko bolj pomembna in izbira previdna.

Ceramidi so naravni lipidi. Uporaba ceramidov pri občutljivi koži je še kako potrebna, saj obnavljajo kožno bariero.

Znaki problematične kože

Znaki problematične kože se pri vsaki osebi kažejo drugače, saj obstaja veliko dejavnikov za nastanek.

Najpogostejši znaki problematične kože so:

 • akne
 • rdečica
 • ogrci
 • suha koža.

Nego in oskrbo problematične kože je potrebno še kako resno vzeti in se poglobiti v kozmetične sestavine. Zdravljenje problematične kože zna biti dolgotrajno, zato je zelo pomembno, da se predamo v celoti celotnemu procesu zdravljenja, se podučimo in če je potrebno tudi obiščemo dermatologa.

kozmetične sestavine

Kozmetične sestavine za problematično kožo

Pri problematični koži se poruši kožna bariera, ki je zunanja plast naše kože, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi. Ko se v telesu dogajajo vnetni procesi in privedejo do porušene črevesne flore se bo pokazalo tudi na zunaj – na kožni barieri. Če je stanje kože hudo, svetujemo obisk dermatologa.

Kako pa si lahko pomagamo sami? 3 kozmetične sestavine vedno pridejo prav kot prva pomoč.

OLJE ČAJEVCA

Olje se uporablja že desetletja kot tradicionalno medicino Aborigini. Uporabimo ga lahko za lepši izgled kože, nohtov in las.

Olje čajevca vsebuje terpinen-4-ol, ki aktivno ubija bakterije, glivice in viruse. Čajevec je poznan antiseptik in antioksidant. Je kar močno orožje v boju proti aknam. Pri aknah obstaja zelo velika nevarnosti infekcija (okužbe), zato je pomembno, da v kožo ne posegamo z nohti, ne stiskamo mozoljev in smo previdni pri negi.

Kadar se soočamo tudi z dermatitisom na drugem predelu kože, olje čajevca blaži vnetja.

Zelo pomembno je, da olja čajevca ne nanašamo direktno na rane, rdečico in vnetja, temveč kapljico olja primešamo v negovalno kremo ali naravno olje kot je kokosovo olje in točkovno nanesemo na željeno mesto. Zporabite lahko tudi maske, ki s serumom delujejo blagodejno na kožo.

CERAMIDI IN NJIHOVA VLOGA

Kaj je vloga ceramidov? Ceramidi skrbijo za zdravo kožno bariero in vlaženje kože. Epidermis je zunanja plast kože, ki nas ščiti. Kadar lipidov primankuje v telesu lahko prepoznate kot suha, izsušena koža.

Ceramidi ustrezajo vsem tipom kože.

Ceramidi sestavljajo 50% zunanjega sloja kože – epidermis. Glavna naloga ceramidov je da, ohranjajo zdravo kožno bariero in preprečujejo izsušitev kože, kar pomeni, da zaklenejo vlago v kožo.

Zakaj je potrebno dodajati ceramide?

Z leti se količina lipidov v koži manjša, kar se bo pokazalo kot suha koža. Ceramidi delujejo kot lepilo, ki spajajo kožne celice in tako ohranjajo zdravo kožno bariero. Ko jih prične primanjkovati tudi čvrstost kože izgine. Uporaba ceramidov se še posebej svetuje osebam s kožnimi obolenji.

Kateri produkt izbrati?

Če se soočate s problematično in občutljivo kožo se priporoča uporaba krem in mazil, ker bolj vlažijo. Ceramidi se uporabljajo kot zadnji korak v jutranji ali večerni rutini. Pri jutranji rutini se uporabijo pred nanosom SPF kreme, lahko pa uporabite tudi SPF kremo s ceramidi.

Za ekstra suho kožo uporabite izdelke, ki vsebujejo ceramide 1,3 ali 6-II. Ceramide 2 ali 3 se uporabljajo za vrat in obraz.

Ker se nekatere kozmetične sestavine ne smejo med seboj mešati pri uporabi, ceramide lahko uporabite skupaj z

 • Retinolom (potrebno dodatno vlaženje kože)
 • Peptidi
 • Antioksidatni

Pomembna je dosledna in dolgotrajna uporaba za viden učinek.

NE POZABITE NA DODATNO VLAŽENJE

Aloe vera je rastlina, katere uporaba se razteza vse do daljnega Egipta. Rastlina nosi številne pozitivne učinke in odlično vpliva na:

 • čiščenje prebavnega trakta – črevesja
 • hidracijo kože
 • zaščito kože
 • blaženje raznih obolenj

Sok aloe vere blagodejno vpliva na prečiščevanje črevesja, s čimer posledično poskrbimo tudi za čistočo in lep videz kože.

Njena uporaba je zaželjena pri sončnih opeklinah, suhi koži ali ranah. Bolj čista koncentracija aloe vere, boljša je.

V kolikor je povrhnjica kože poškodovana zaradi sonca, pomankanja lipidov, aken ali ran se priporoča uporaba aloe vere. Ni odveč če imate gredico aloe vere kar doma na balkonu ali vrtu.

Negujte kožo, saj je največji organ. Previdna in dolgotrajna nega bo čez cas pokazala pozitivne učinke.

Več lepotnih nasvetov najdeš tukaj.

You may also like...

1 Comment

 1. […] Preberi si še o kozmetičnih sestavinah za problematično kožo. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *