#instalife 1.del

Zakaj sploh opisujem in pišem to? Opažam že cca mesec dni vedenje oseb, ki jih poznam, in tudi tistih, ki jih ne poznam. 

Petek je, konec tedna, sonce je in toplo. Odločim se, da grem po tamale v vrtec peš, si nataknem slušalke, si prepevam v glavi, in se spominjam svojih najstniških časov, ko sem se brez cilja sprehajala z glasbo v ušesih. Počasi se premikamo na poti iz vrtca, ter se ustavimo pri najboljšem sladoledu v Grosuplju. Se spočijeta, pojesta sladoled, nato se odločimo izkoristiti sončno popoldne, ter se odpravimo do igrišča. Onadva tečeta proti igralom, jaz pa opazujem ljudi. Ima še kdo od vas navado opazovati ljudi v okolici? 

Najprej zagledam punco na klopci, ki se je raztegovala po vadbi, s slušalkami v ušesih, in nebom pozabila njenega izraza na obrazu, ki je izžareval: ‘Ni mi mar za svet.’ Zdelo se je, kot da je sama na svetu. Hodim naprej in opazim dve punci, ki hodita proti meni, z zvočnikom v roki, in na ves glas ‘tolče’ narodna. Ravno tako, izrazi na obrazu: ‘Ni nama mar.’ Živiva v svojem svetu, in nama je čist hudo. Hodim naprej, opazim mamico dveh punčk, ki namesto da posveča čas trenutkom, ki hitro minejo, gleda v telefon in ne umika pogleda. Pogledam na svojo desno, kjer se gugajo štiri punce, in vsaka gleda unemo v svoj telefon. Na igrišču smo bili sigurno 1 uro, a se stanje pri omenjenih ni spremenilo.

Zakaj sploh opisujem in pišem to? Opažam že cca mesec dni vedenje oseb, ki jih poznam, in tudi tistih, ki jih ne poznam. Ljudje so postali ujeti, nesrečni, brez nasmeha in s praznim pogledom, v nekem svojem svetu, ki jim ga narekujejo socialna omrežja. Najbolj vodilen je seveda Instagram. Neverjetno, kakšen vpliv ima eno socialno omrežje, ki je naredil boom čez noč, v pozitivnem in negativnem smislu. Pozitivnem zato, ker je postal vir zaslužka mnogim, tudi meni, priznam. Nabereš si določenih izkušenj, preizkusiš stvari, povežeš se s podjetji in ustvarjaš zgodbo, ime.  Dobra stran je še ta, da spoznaš ogromno novih oseb, tiste ki so prijetne in manj prijetne, ter tiste, za katere vidiš, da ga ‘fejkajo’ na IG. Niso vsi lih ‘isti’ preko telefona in v živo.

Depresija je št.1. Ustrahovanje je št.2

A negativna stran pa prevladuje, pffff, in še kako. Depresija, žalost, notranja agonija, anksioznost mladostnic in žensk srednjih let, ki si želijo biti kot ‘insta zvezde’. V skupino insta zvezd spadajo slavne osebe, blogerke, vlogerke in fitness ženske. Vse naštete imajo vpliv, na določene starostne skupine ženske populacije, in ravno zaradi njih padajo punce v žalost in depresijo, ker nimajo toliko šminke, ker nimajo brandiranih oblek, ker si ne morejo privoščiti 5 kav v enem dnevu, ker nimajo perfektnih slik, videov in presetov za urejanje, ker nimajo perfektne postave in popolnega obraza. Ko sem od kolegice slišala, nedavno prigodo, me je pa šokiralo, da gredo stvari tako daleč. Punca ji je pisala v inbox, če ji lahko ‘lajka’ sliko, ker se sošolci delajo norca iz nje. Si morate mislit, v kakšnem čustvenem in mentalnem stanju je ta punca, ki jo hecajo? In rešitve, ki jih potem punce iščejo, so še bolj tragične. Plastične operacije, da so čimbolj podobne svojim idolom, samopoškodbe, padci v anoreksijo, izguba samozavesti in samospoštovanja, zaprtost vase,… 

Zanimivo dejstvo pa je, da tudi pri zvezdnicah ni vse lepo in prav, kot nas večina misli. Zadnje čase sem posvečala nekaj večernih minut poslušanju in gledanju Youtuba (dr.Phil je odličen kanal na to temo). Videi, kjer je par zvezdnic priznalo, da so padle v depresijo, ker morajo ves čas na socialnih omrežjih prikazovati popolnost same sebe in svojega življenja, v resnici pa ni vedno tako, ampak jim industrija ne dovoli, da bi pokazale svojo drugo, šibko stran. P.S.: A ni lepo in fer deliti s svetom tudi svoje slabe trenutke? Dneve brez make-upa, realno stanje kože, žalost, slab dan, svoj najslabši outift? Drugi razlog zakaj padajo v depresijo zaradi socialnih omrežij, je ta ko prebirajo o sebi negativne komentarje. Neverjetno, koliko jih kritika, opazka lahko potre. 

Vir: Youtube, kanal: dr.Phil

Tudi pri blogerkah ni vse perfektno. Punce se primerjajo med sabo, gledajo številke, nadomeščajo številke, da bodo dobile kako sodelovanje več, in bodo porinjene v ospredje, namesto da ostanejo zveste same sebi in svojemu delu, ter zaupajo vase in svoje sposobnosti. Prostora je dovolj za vse. Nobeno delo ni lahko, sploh v poplavi blogerjev izstopati ni lahko, a se da. Zase vem, da ne podajam nikoli lažnega upanja, mnenja, videza ali namišljenosti. In mi je žalostno dejstvo, da se punce uničujejo na tak način, samo zaradi ene osebe, ki pa morda ne dela stvari v življenju premišljeno, te nič pametnega ne nauči, in prikazuje okoliščine, ki niso realne.  

Če jih že uporabljamo, naj bodo za kaj koristnega, poučnega, zanimivega.

 

Xoxo, Dijana

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *