Nega suhe kože

Nega suhe kože v zimskem času

Nega suhe kože v zimskem času mora biti na višjem nivoju. Mrzel zrak in hladen veter hitro poškodujeta kožo, jo izsušita, ter jo privedeta v stanje suhosti. Če ob zunanjih dejavnikih ne poskrbimo za ustrezno vlago in zaščito, pa do poškodovane kožne bariere lahko pride še hitreje.

Kože postane suha zaradi pomankanje tekočine med celicami, zunanji dejavniki pa stanje samo še poslabšajo. V primeru pravilne nege in zaščite se koža lahko hitro obnovi, v nasprotnem primeru pa se čas celjenja podaljša.

Simptomi suhe kože?
 • Razpočena koža (možne tudi manjše krvavitve)
 • Srbečica
 • Videz prhljaja na površini – luskavica
 • Rdečina
 • Zategnjenost kože
 • Pri nekaterih tudi posivela koža
Vzroki za suho kožo?

Dejavnikov je več, med najpogostejšimi so:

 • Dolgi, vroči tuši
 • Plavanje v kloru
 • Vreme: Nizke temperature, veter lahko še poslabša stanje
 • Različni viri toplote, kot so kamini, centralna gretja
 • Nepravilna nega kože
 • Določeni detergenti, ki odstranijo naravno zaščito kože
 • Druga kožna obolenja (psoriaza, ekcemi…)

Med potencialnimi dejavniki za bolj suho kožo je tudi demografija. Nekateri živijo v bolj toplih predelih sveta, drugi v bolj mrzlih. Starost je tudi eden izmed dejavnikov. Osebe, ki prestopijo prag 40.leta imajo večje možnosti za stanje suhe kože.

Zanimivost: Po statistikah ima 50% odraslih suho kožo.

Prav tako pa so genske zasnove – hormonske spremembe, ščitnica, diabetes – lahko vzrok za suho kožo.

Nega suhe kože?

Najprej bi svetovala, da se čim bolj izogibate zgoraj navedenim vzrokom, ki povzročajo suho kožo ali potencirajo njen nastanek. Nega suhe kože naj bo nekako prioriteta znotraj in zunaj doma. Naj bo enostavna in preventivna. Koža je naš največji organ, ki opravlja nalogo varovanja, zato poskrbimo zanjo in jo negujmo.

Uporabljajte negovalne izdelke, ki so preverjeni in koži prijazni. Izbirajte kreme, ki vlažijo kožo 24h/dan, ki podpirajo obnovo poškodovane kožne bariere in jo ščitijo. Dermokozmetika naj bo vedno prva izbira, saj so izdelki ustvarjeni s strani dermatologov, ki pa seveda najbolje vedo katere sestavine koristijo.

CeraVe Baume Hydratant je krema, ki dela čudeže. Krema kožo neguje, obnavlja poškodovano kožno bariero, ter jo izdatno vlaži. Krema vsebuje 3 esencialne ceramide, ki so naravno prisotni v koži.

Uporabljate jo lahko tako na obrazu, kot telesu ali samo na rokah. Povsem varna je tudi za uporabo pri otrocih.

V kolikor želite kožo še dodatno zaščititi pred UV žarki, potem je CeraVe vlažilni losjon za obraz kot nalašč. Losjon vsebuje SPF25, kar pomeni, da je vaša koža še dodatno zaščitena pred UV žarki, ki so prav tako prisotni v zimskem času.

Zanimivost: CeraVe vlažilni losjon je primeren tudi za tiste, ki imate problematično kožo.

Mamice, v kolikor imate dojenčke ali manjše otroke pa je krasna krema za zaščito kože Toleriane Sensitive Rich, znamke La Roche-Posay. Prav tako kožo ščiti pred zunanjimi vplivi, jo neguje in zmanjša iritacije.

Negujmo kožo, sam je samo ena.

Imaš morda svojo rutino za nego suhe kože? Zaupaj mi jo.

Več nasvetov najdeš tukaj.

Blog zapis je nastal v sodelovanju z Notino.si.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *