KAJ PODARITI ZA BOŽIČ?

Recept: 

-150g več naklonjenosti

-2kg več objemov

-50kg več ljubezni

-100g več nasmeškov

Božič, vse se vrti okoli Božiča že skoraj mesec dni. Lučke so že prižgane, smrečice so postavljene in okrašene, trije kralji so že na poti (eden že mimo), in trgovci so le dočakali tisti mesec, ko se promet dvigne za 300% ali več. Pa pride Miklavž, prinese darila in mine. Otrok se igra z darilom natanko en dan, drugi dan se že vrne k starim igračam.

Je to res potrebno?  

Je res potrebno, da otroke navajamo in razvajamo na vsak praznik? Še posebej v decembru, ko plača izgine iz računa kot da bi jo pihnil, garamo pa za njo cel mesec. Je res še ena igrača tisto, kar otrok potrebuje? Je to smisel Božiča?

Moja vizija:

December je čas, ko postanemo čustveni, čas ko bi želeli imeti vse. Neka magija je v tem mesecu, ne samo ker je zadnji v letu, ampak je čas ko se podružimo. Ko vsaj na koncu leta, najdemo tistih 30 minut, da se podružimo z bližnjimi, z znanci, z družino. Zame so prioriteta mož in moja dva otroka. Moja dva sončka, ki se komaj sedaj zavedata, kaj približno je december, in kateri so trije kralji. 

Še preden se je Liam rodil, sva se z možem odločila, da velikega buma glede Miklavža in Božiča ne bova delala, kar bomo ‘praznovali’ je Dedek Mraz. Za Dedka Mraza bosta prejela darilo, darilo ki ni nujno da bo materialna stvar. Roko na srce, igrač kupimo že dosti skozi celo leto + darila rojstnega dne. Ogromno se nabere, in z več kot polovico teh igrač se verjetno sploh ne igrajo. Zato se mi zdi bolj smiselno otroku podarit morda 10-minut več naklonjenosti kot ponavadi, 100g več dotikov kot ponavadi in 2kg objemov več kot ponavadi. Otrok si bo sigurno to bolj zapomnil, kot pa še eno materialno stvar več v njegovi zbirki. Morda je tudi bolj primerno darilo nekaj ustvarjenega doma z naše strani, z našimi rokami. Sej vem trgovine morajo tudi od nečesa živeti, ampak sama sem taka oseba, da bom otroku raje podarila 5kg več ljubezni kot pa trošila denar na igrače. 

Je pa tudi res, da se je težko izogniti vsej komericali, ker je oglaševano povsod. Pa vendar se otroku da lepo razložiti, pri 3-eh letih razumejo ogromno ♥

Naj bo December čas druženja, naklonjenosti in ljubezni. To je pravo darilo. 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *