fbpx
Produktna fotografija

Kolagen – Eliksir lepote in zdravja

Kolagen je kot suplement oziroma prehranski dodatek zelo priljubljen, a večina jih še vedno ne ve zakaj se uporablja in kaj je njegova vloga. 

Res je, da poskrbi za lepe lase in nohte, ampak ima kolagen tudi druge številne pozitivne učinke na telo.

Kolagen in kaj sploh je?

Kolagen je tip proteina, ki je naravno prisoten v telesu. Obstaja 28 različnih tipov kolagena in predstavljajo 30% beljakovin. Kolagen tip I najdemo v kar 90% koncentraciji v telesu.

Najdemo ga v kosteh, hrustancu in kitah. Prisoten je tudi v največjem organu telesa, v koži. Prav tako ima tudi pomembno vlogo pri obnavljanju celic, imunskem odzivu in pri celični migraciji – proces, ki je potreben za obnovo celic. 

Sestava kolagena?

Sestavljen iz aminokislin glicin, prolin in hidroksiprolin. Skupaj tvorijo trojno vijačnico, ki je značilna za kolagen.

sestava kože in vloga kolagena

Zakaj ga je potrebno dodati v vsakodnevno rutino?

Res je, da je kolagen naravno prisoten v telesu. Vendar z leti se njegova naravna produkcija manjša. Zato je ključnega pomena, da ga vnesemo v telo kot dodatek.

Po 25. letu se sinteza kolagena v telesu zmanjša za 1,5% na leto. Prvi znaki staranja nas opozorijo na pomankanje kolagena v telesu. Pokažejo se gubice okoli ust, gubice okoli oči, suha koža in povešena koža zaradi izgube elastičnosti.

Znaki pomankanja kolagena postanejo tudi lasje krhki in suhi. Kosti izgubljajo svojo minerlano gostoto s pomankanjem kolagena.

Zanimivost: Kajenje in povečano pitje alkohola pospešujeta izgubo kolagena, kar privede do prezgodnjega staranja in okvare celic.

Hrana bogata s kolagenom

Vse živali ga nosijo v sebi, še posebej v sklepih in koži. Ker kolagen nastaja iz aminokislin, lahko nekoliko vnosa nadomestimo z zaužitjem hrane, ki ima visoko vsebnost beljakovin. Hrana, kot je perutnina, stročnice, ribe in jajca.

Visoko vsebnost kolagena pa najdemo še v ribji koži, piščančji koži, in prašičji golenici.

Oblike kolagena

V današnjem času ga najdemo v številnih oblikah, kot je prah, tableta ali v tekoči obliki. Prav tako je že znani dodatek v kremah proti staranju in v kremah za vlaženje kože.

Zanimivost: Preveliko izpostavljanje soncu pospešuje razgradnjo kolagena v telesu.

Pozitivni učinki kolagena

Številne raziskave so do sedaj pokazale, da kolagen pozitivno vpliva na zdravje kože in njen izgled. Hidroliziran kolagen nastane s pomočjo postopka hidroliza.

Razbije se v manjše koščke in se tako lažje absorbira.

Rezultati študije so pokazali, da redna uporaba hidroliziranega kolagena privede do zmanjšanja gubic, izboljšanja elastičnosti in hidracije kože.

Za ženske je jemanje kolagena primarnega pomena, saj se v menopavzi zmanjša mineralna gostota kosti. Redno zaužitje kolagena pa lahko privede do povečanja mineralne gostote kosti.

Lahko preprečimo izgubo kolagena?

Z leti sinteza kolagena pojenja in edina rešitev je dodajanje le-tega kot suplement. Uživanje hrane bogate s kolagenom in redna fizična aktivnost pa sta tudi korak v pravo smer.

Pri Gingerorange so ustvarili kolagen, ki vsebuje močno koncentracijo 10.000 mg vrhunskih peptidov morskega kolagena, poleg pa vsebuje še 10 ključnih aktivnih sestavin.

Vsebuje hidroliziran ribji kolagen Naticol® (tipa I), ki velja za naboljšega med kolageni na trgu, ki zaradi najnižje molekularne mase zagotavlja boljšo naravno absorbcijo.

Medtem, ko imajo nekateri kolageni neprijeten okus, ima Gingerorange kolagen prijeten sadni okus.

Pitje Gingerorange kolagena aktivira fibroblaste, ki ponovno začnejo proizvajati kolagen.

Kaj je Naticol®?

Naticol® je naravni vir peptidov kolagena tipa I, ki ga najdemo v ribji koži in luskah, ki jih ponavadi zavržemo.

Kolagen tipa I je glavna beljakovina, ki predstavlja več kot 75 % beljakovin v naših vezivnih tkivih in koži.

Kolagen je v večini sestavljen iz aminokislin glicin, prolin in hidroksiprolin, Naticol vsebuje 9/10 esencialnih aminokislin, ter 50% glicina, prolina in hidroksiprolina.

Redna uporaba Naticola pomaga upočasniti prezgodnje znake staranja, učvrsti kožo in zmanjša drobne linije, ter gube.

Kolagen gingerorange je izdelan v Sloveniji, v podjetju s certifikati HACCP, GMP in IFS22000, ki velja za najstrožji standard za preverjanje kakovosti živil, IFS22000.

Naročnik oglasnega sporočila je Gingerorange.si.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »