fbpx
igrače za otroke

Igrače za otroke

Igrače za otroke so oblikovane tako, da spodbujajo njihova čutila, motoriko in podpirajo njihov zgodnji razvoj. Zato smo pri nakupu igrač vedno pozorni, še posebej pri nakupu igrač za novorojenčke. V prvih mesecih življenja dojenčki na veliko raziskujejo svet okoli sebe, ter razvijajo osnovne motorične in kognitivne sposobnosti. S pomočjo igrač je razvoj veliko lažji. Zato so igrače tudi odlično darilo, od starosti novorojenčka, pa tudi za starejše otroke. Katere igrače za otroke so primerne?

Motorični razvoj novorojenčka v prvem letu:

Pri 1.mesecu starosti dojenčkove vratne mišice niso dovolj razvite, da bi lahko dlje časa podpirale glavo. Dojenčki lahko dvignejo glavo a le za kratek čas, ko ležijo na trebuhu. V prvih mesecih prav tako opažamo hitre reflekse, kot je refleks preplaha, zaradi katerega otrok ob glasnem hrupu ali drugem nenadnem in nepričakovanem dražljaju zamahne z rokami in razširi prste.

V 2.mesecu starosti začnejo refleksi novorojenčka izginjati, otrokova moč in koordinacija pa se izboljšata.


Pri 3.mesecu starosti dojenček že počasi nadzoruje gibanje glave in poskuša dvigniti glavico od površine na kateri leži. V tem obdobju se dojenčka večkrat obrne na trebuh in se opazuje odrivanje z rokami in dvih glave. V tem obdobju je krasno, da pred otroka postavite igračo, ki ropota – ropotuljico ali igralno knjigo, da otroku vzbudi zanimanje.

Pri 4 mesecih starosti dojenčki že pridobijo nadzor nad glavo, vratom in trupom ter ravnotežje. Večina dojenčkov lahko v stabilnem položaju za kratek čas uravnovesi glavo. Pri tej starosti se otrok začne igrati z rokami in prijema vaše prste.

Med 4. in 6. mesecem starosti dojenčki pričnejo stabilizirati svoje ravnotežje in gibanje se močno izboljša. Dojenčki se pričnejo s hrbta obračati s pomočjo nogic na trebuh in pričenjajo s plazenjem. V tem obdobju so tudi zelo aktivni in spoznavajo svoje telo še veliko bolje. Igrače za otroke so v tem času še zelo primerne, saj segajo po njih že z rokama in preprijemajo igrače iz roke v roko.

Dojenčki med 6. in 9. mesecem starosti pridobijo večji nadzor nad svojimi mišicami, prav tako pa se jim razvije vid v popolnosti. Še naprej razvijajo koordinacijo nog in trupa, stabilno sedijo sami in se lahko plazijo z rokami in nogami.


Približno pri 9 do 12 mesecih starosti dojenčki bolje obvladujejo roke in prste ter lahko s kazalcem in palcem zgrabijo manjše predmete. Možgani še naprej rastejo in pomagajo izpopolnjevati nadzor nad velikimi mišicami.


Razvoj senzorike pri otrocih:

Dojenčki pri enem mesecu starosti vidijo približno samo 30 cm pred seboj, in sicer megleno. Dojenčki v tem obdobju še posebej uživajo ob pogledu na človeški obraz in svetle kontrastne barve.

Pri dveh mesecih starosti začnejo dojenčki že slediti igrači ali drugemu predmetu, ko ga premikamo pred njihovim obrazom. S premikanjem mu vzbudimo zanimanje, zato je so v tem času že priporočljive kontrastne izobraževalne knjige ali zrcalca.

Pri 3 do 4 mesecih se dojenčki počasi osredotočijo na predmet ali vaš nasmejani obraz na razdalji 1 m do 2 m in začnejo videti celotno paleto barv.


Sluh se prav tako razvija že od samega prihoda na svet. Najraj pa poslušajo človešlki glas. Prepoznajo glas svojega starša, tudi če je v drugi sobi. Pri 4 mesecih se dojenčki pogosto zabavajo z blebetanjem in začenjajo razumeti, da ton glasu pomeni različne stvari.

Takrat tudi s pomočjo igrač razvijajo ton glasu, saj jih same igrače navdušijo. Pri 6 ali 7 mesecih začnejo dojenčki posnemati zvoke, ki jih slišijo govoriti in tako razvijajo svoj jezik in govor.

Igrače za otroke

Za novorojenčke, ki so šele prišli na svet in svet spoznavajo preko igrač, glasov in meglenega premikanja je pomembno, da izberemo igrače, ki bodo pomagale razviti sposobnosti kot je motorika in senzorika.

Ker imajo novorojenčki na samem začetku omejen vid, lahko njihovo pozornost pritegnejo visokokontrastne igrače v črno-beli barvi ali živih barvah. Te igrače so pogosto oblikovane s preprostimi vzorci ali oblikami. Knjigice in ropotuljice so odličen primer igrače za otroke, ki bo poskrbela za razvoj otroka.

Nepogrešljive so mehke plišaste igrače, ki so varne za dojenčke. Za otroke so prijetne na dotik za božanje ali držanje. Lahko imajo različne teksture ali so izdelani iz nagubanih materialov, ki proizvajajo nežne zvoke.

Kaj pa ropotuljice? Ropotuljice so odlične za dojenčke, ko začnejo raziskovati zvoke in premikanja. Zvoki, ki jih proizvajajo ob stresanju, spodbujajo otrokova slušna čutila.

Je grizalo lahko igrača?

Ko dojenčkom med 3 – 6 mesecem pričnejo izraščati zobki, so grizala krasna igrača, da jim olajšajo boleče, otečene dlesni in istočasno izraščanje zobkov. Te igrače so običajno izdelane iz mehkih materialov, ki jih je mogoče žvečiti. Različne oblike grizal omogočajo dojenčkom tudi lahek oprijem in držanje v rokah. Grizala so v večini narejena iz silikona, nekatera ima celo leseno ogrodje, ki je prijetno na otip, ter povsem naravno. Mushie Rainbow Teether je grizalo, ki nosi dve dobri lastnosti v sebi – kot igrača za razvoj motoričnih sposobnosti in kot grizalo, ki bo pomagalo dojenčku pri izraščanju zobkov.

Senzorične igrače so nepogrešljiv dodatek v dobi spoznavanja. Mehke senzorične igrače različnih oblik lahko pomagajo spodbujati dojenčkove otipne čute in spodbujajo prijemanje. Pincetni prijem se pri dojenčkih razvije prvi, kar pomeni da od igrač lahko izberemo palčke, kocke ali posodice, ki se zlagajo ena v drugo. Otroci bodo prepoznali obliko in poskušali biti čim bolj natančni.

Brez glasbe seveda ne gre. Glasbene igrače, ki predvajajo nežne uspavanke ali nežne zvoke, lahko na novorojenčke delujejo pomirjujoče in ustvarijo pomirjujoče okolje.

V naslednjem obdobju od dojenčka do otroka, ko že shodijo in svoje telo in gibe obvladujejo, pa so primerne igrače, kot so lopatke, posodice, otroške kuhinje, zgibanke, kocke…

Vse zgoraj navedene igrače, ki bodo pripomogle k razvoju vaših malčkov najdete na Notinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *