fbpx
Retinol - sestavina ki jo potrebujete v svoji rutini

Retinol – sestavina, ki jo potrebujete v svoji rutini

Retinol je sestavina, ki jo prej ali slej potrebujete v svoji negi. Najbrž se sprašujete zakaj? Zakaj bi potrebovali še eno sestavino več? Kaj sploh je retinol?Kaj je njegova magična moč.

Žal proces staranja ne moremo zaustaviti, lahko pa ga upočasnimo. Gubice se skozi leta ustvarijo predvsem v predelu okoli oči, okoli ustnic in na čelu. Kot že omenjeno procesa staranja ne moremo zaustaviti, lahko pa ga upočasnimo in tukaj nastopijo produkti z retinolom.

Pomagajo nam različni kozmetični pripravki v obliki serumov, krem ali mask, vendar niso vsi izdelki tako obetavni.

Nasvet: Preden se odločite za uporabo retinola, se dobro informirajte, ter začnite z malimi količinami.

Kaj sploh je retinol?

Retinol spada pod retinoide in je derivat vitamina A. Je najbolj znana sestavina v kozmetičnem svetu za zdravljenje kožnih stanj, kot so akne in omili videz gubic. Lažje oblike retinola dobite v prosti prodaji, močnejše oblike pa na recept.

Kako deluje?

Retinol je dosti enostaven za uporabo. Pomembno je, da je obraz očiščen in suh. Svetuje se uporaba predvsem v večerni rutini.

Retinol pri uporabi pronica v notranjost kože. Ko prodre do polovice, uniči proste radikale in pospeši tvorjenje elastina in kolagena, ki posledično omilita videz gubic in zmanjšata povečanih por. Retinol ima tudi učinek blagega pilinga povrhnjice, ki na dolgotrajno uporabo lahko izboljša teksturo kože.

V primeru, da imate na obrazu temne madeže oziroma hiperpigmentacijo se retinol ob redni uporabi krasno obnese. Sčasoma bodo temni madeži pojenjali ali celo izginili.

Vsekakor pa bodite pozorni na stranske učinke, kot so rdečica ali srbečica. V primeru pojava enega ali drugega, prenehajte z uporabo. Retinol uporabljajte zvečer, preden se odpravite spat. Ko nanesete pripravek z retinolom, poskrbite tudi za primerno vlaženje kože. Uporabite hidratantno kremo, ki bo kožo dodatno navlažila.

Uporaba retinola

Preden nanesete retinol na obraz je zelo zelo pomembno, da prej opravite nego obraza. Obraz očistite s čistilnim sredstvom, nato posušite in na suh obraz nanesite pripravek z retinolom. Zelo popularni in obetavni so serumi za predel okoli oči.

Neostrata nočni serum za predel okoli oči, je serum, ki ima izredno bogato teksturo, se zlahka vpije in izboljša tonus kože. Poleg retinola Neostrata nočni serum vsebuje še hialuronsko kislino, ki povečuje naravno vlaženje kože.

Vlaženje je izrednega pomena, še posebej tisti, ki ste bolj nagnjeni k suhi in občutljivi koži. Retinol nanašajte na obraz zvečer, v kolikor ga naneste v jutranjem ali dopoldanskem času obvezno aplicirajte kremo, ki vsebuje zadostno spf zaščito.

Moja izkušnja z retinolom

Sama sem pričela z uporabo retinola cca leto dni nazaj, ko sem se soočala z aknami. Nisem nanašla direktno na akne oziroma ranice, vendar sem počakala da se koža čimbolj umiri, ter nanašala na ostalo površino kože, kjer aken ni bilo. Aplicirala sem ga v večerni rutini, na očiščen in suh obraz. Pričela sem z malo količino cca 2-3 kapljice, ki sem jih raznesla po obrazu. Pred tem sem nanesla še kremo okoli oči in ustnic. Počakala sem, da se retinol vpije v kožo, nato pa izdatno navlažila obraz.

Kot ‘stranski učinek’ sem pri prvih nekaj uporabah opazila lupljenje povrhnjice, kar je za retinol značilno. Izogibala sem se predela okoli oči, ter ga pričela uporabljati najprej 1-2x na teden, dokler se koža ni navadila in ga sprejela. Sedaj po skoraj enoletni uporabi retinola, se je koža že navadila, ga lepo sprejela in ga uporabljam cca 3x na teden.

Opažam, da je koža veliko bolj prožna, sveža in brez vidnih pigmentacij.

Več vsebin najdeš tukaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »