LIFESTYLE

¤ ROZA OKTOBER – BODI PRAVOČASNA ¤

MESEC OKTOBER je mesec ozaveščanja predvsem ženske populacije o raku dojke, ki iz leto v leto napada ženske po celem svetu. V Sloveniji za rakom dojk zbolijo 3 ženske na dan. Zanimivo je da v majhnem procentu zbolijo in umrejo tudi moški. V Sloveniji za zgodnje odkrivanje netipnih sprememb na dojkah deluje presejalni program Dora, in zelo aktivno na tem področju je združenje Europa Donna.

 

KAJ SPLOH JE PRESEJALNA MAMOGRAFIJA?

Verjamem, da velik procent žensk ne ve kaj je to. Je dejansko najboljša metoda (rtg slikanje) za zgodnje odkrivanje raka po 50. letu starosti. Opazijo spremembe, ki so vidne do celo štiri leta prej. Pri Dori je rentgensko slikanje brezplačno za zdrave ženske od 50. do 69. leta. Slikanje se ponavlja na vsake dve leti.

KAJ LAHKO STORIMO ZASE?

  • Prekomerna teža in telesna nedejavnost sta dejavnika tveganja za nastanek rakavega obolenja
  • Uživajmo zdravo in uravnoteženo prehrano
  • Omejevanje rdečega mesa in živalskih maščob
  • Omejevanje sladkorja, alkohola
  • POZITIVNE MISLI IN DOBRA VOLJA 🙂
  • REDNO samo-pregledovanje dojk

 

ZDRUŽENJE EUROPA DONNA?

Je slovensko združenje, ki deluje neprofitno in samostojno. Povezujejo zdrave in obolele moške in ženske v boju proti tej bolezni. Včlanjeni so tudi v evropsko zvezo Europa Donna, ki trenutno povezuje 44 držav.  Tudi sami lahko postanete član društva, tako da izpolnite prijavnico. Stalno širjenje in podpora mnogih prostovoljcev in organizacij, jim omogoča tudi določene ugodnosti za tiste, ki se pridružijo. Več si lahko preberete tukaj.

 

Na nek način je zame to tudi osebna objava. Sigurno se sprašujete zakaj? Približno leto in pol nazaj je mama dobila povabilo s strani Dore za pregled s presejalno mamografijo. Odzvala se je, odšla na pregled kjer so odkrili tvorbo. Kot vsako osebo te ugotovitve presenetijo, in hkrati pustijo v vprašanju: “Kaj pa zdaj?” Nadaljne preiskave so pokazale da je tvorba benigna. Zaenkrat je v mirovanju, in z rednimi kontrolami se spremlja stanje oz. spreminjanje tvorbe. Kot mladi punci mi je pljučni rak vzel zelo ljubljeno osebo, mojo babico. Naslednji šok, ki je sledil v družini, je da je ena teta zbolela za rakom na dojkah,  druga teta pa za rakom materničnega vratu.

Seveda, je govora tukaj o raku na dojkah, a kot vidite vrste raka ne izbirajo, zato je treba biti pravočasen, neglede na spol!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *